top of page

Othello Sendromu (Kıskançlık Sendromu)

Othello Sendromu nedir?

Bu sendrom İngiliz Psikiyatrist John Todd tarafından K.Dewhurst ile birlikte yayınladığı bir makalede isimleştirilmiştir. Sheaksper’in ünlü Othello oyunundan esinlenerek bu isim verilmiştir. Oyunda Othello karakteri eşinin kendisini aldatması korkusu ile hem eşini hem de kendini öldürmesi ile sonuçlanır.

Hepimizin doğal olan duyguları vardır. Örneğin sevmek, öfkelenmek, sevinmek gibi duyguları vardır ve kıskançlık da bir duygudur. Ancak ölçüsü kaçırıldığında yani saplantı haline geldiğinde, kişinin çevresi ve kendisine zarar verecek hal aldığında Othello Sendromundan bahsedilmekte. Normal kıskançlıkta var olanı kaybetme korkusu yaşanırken bu sendromda bende yoksa onda da olamaz düşüncesi hakim olduğu söylenmektedir. Eşler arasında ki kıskançlık (erkeklerde kadınlara oranla %60 daha çok  görüldüğü bilimsel araştırmalar ile saptanmış) diğer eşin aldattığı saplantısıdır ve bunu ispatlama çabası içindedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus gerçekten bir aldatma varlığı veya yokluğudur. Eğer böyle bir durum yoksa patolojik olarak bu sendrom ortaya çıkmaktadır.

Othello Sendromunun nedenleri?

Yapılan araştırmalar ile  beynin sağ frontal lobunun düzgün çalışmadığından muhakeme yeteneğinin ortadan kalkmasından dolayı temeli olmayan düşünceler sonucu tuhaf ve normal hayatın akışının dışında davranışlar sergilendiği söylenmekte.

Ayrıca bazı hastalık risklerini, alkol ve madde bağımlığını daha da arttığı düşünülmektedir.

Belirtileri

Eşinin sosyal hayatını, iş arkadaşlıklarının mahiyeti, hobi edinmesini takip etmek ve kontrolünde olmasını istemek hatta yasaklamak,

eşinin arkadaşlarıyla görüşmesine engellemek, sürekli telefon trafiğini kontrol etmek ve arayanların kimliklerini sorgulamak bir aldatma olmadığına emin olmaya çalışmak, sürekli suçlama ve hakaret, zarar verme tehditleri ve şiddet göstermek olduğu dile getirilmekte.

 

 

 

 

Tanı ve Tedavisi

Detaylı öykü alma ve testler ile tanı konulmak ile birlikte ilaç ve terapi destekli tedavi Psikiyatristler tarafından yürütülmektedir.

Tülay Ceyhan

Profesyonel Yaşam & Kariyer & Öğrenci 

Koçluk hizmetleri

othello sendromu
bottom of page