top of page
Cam Tavan Sendromu

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Cam Tavan Sendromu, özellikle kadınlar ve etnik azınlıklar için kullanılan bir kavramdır ve bu kişilerin, ne kadar yetenekli veya başarılı olurlarsa olsunlar, kariyerlerinde belirli bir noktadan sonra ilerlemelerinin engellenmesi durumunu ifade eder. "Cam tavan" terimi, aslında görünmeyen ama hissedilen bir engeli tanımlar. Dışarıdan bakıldığında insanlar bu engeli göremezler, fakat bu kişilerin yükselmeye çalıştıklarında bir noktada "cam tavana" çarptıklarını hissederler.

Cam Tavan Sendromu genellikle toplumsal cinsiyet, ırk veya etnik kökenle ilişkili yapısal ve toplumsal engelleri içerir. Kadınlar ve etnik azınlıklar, liderlik pozisyonlarına ulaşmada karşılaştıkları engeller nedeniyle, potansiyellerine ulaşamadan bir noktada dururlar. Bu engeller çoğu zaman bilinçli olmayan ayrımcılık, stereotipler ve iş yerindeki sosyal yapılar gibi faktörlerden kaynaklanır.

Öğrenilmiş Çaresizlik ile de bağlantılıdır. Schwarz’ ın yaptığı deneyde, pirelerin tekrarlayan başarısızlıklardan sonra denemekten vazgeçmeleri ve "başarısız olacaklarını kabul etmeleri" durumuna benzer olarak, bu sendromu yaşayan kişiler de başarısız olacaklarına inanarak çaba göstermeyi bırakabilirler.

Cam Tavan Sendromu' nun etkileri yalnızca kadınlarla sınırlı değildir. Etnik azınlıklar da benzer yapısal engellerle karşılaşabilir. Birçok kadın ve azınlık grubu, üst düzey pozisyonlarda temsil edilmediği için bu durumu daha yakından hisseder. Ayrıca, kadınların bazen birbirlerini bu engelleri aşmaları için desteklemek yerine, "Kraliçe Arı Sendromu" adı verilen bir durumla, diğer kadınların yükselmesini engellemeye çalıştıkları da gözlemlenmiştir.

Özetle, Cam Tavan Sendromu, toplumsal ve kurumsal engellerin, bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine nasıl engel olduğunu anlatan önemli bir kavramdır ve bu engellerin aşılması için toplumsal değişim ve eşitlik adımlarının atılması gerektiğini vurgular.

İdea Danışmanlık Koçluk Merkezi

Profesyonel Yaşam & Kariyer & Öğrenci 

Koçluk Hizmetleri ve Eğitimleri

İletişim
İdea Danışmanlık Koçluk Merkezi                          Tel: 0 (530) 584 74 01
                                                                                   e-mail: info@danismanlik-idea.com

Evliya Çelebi Mahallesi
Sadi Konuralp Caddesi
5/2 Şişhane
Beyoğlu/İstanbul (Şişhane Metro durağında)

 

bottom of page