Kraliçe Arı Sendromu
...kendilerine yer açmaktadırlar.
Kadın Yöneticilerin Çetin Yolculuğu ve Karşılaştıkları Zorluklar
Kadınların iş hayatında karşılaştıkları zorluklar ve bu süreçteki deneyimlerinin, sosyal kimliklerinde önemli değişimlere yol açtığı düşünülmektedir. Kadın yöneticilerin kariyer basamaklarını tırmanırken karşılaştıkları engeller ve yaşadıkları haksızlıklar, onların profesyonel yaşamlarında önemli bir etkiye sahiptir.
Erkek Egemen İş Hayatı
Kadınların yönetici pozisyonlarına gelebilmeleri için erkek egemen iş hayatında varlık göstermeleri ve kabul görmeleri gerekmektedir. Bu süreçte, kadınlar birçok haksızlık ve sıkıntı ile karşılaşmaktadır. Liderlik profillerinde daha çok erkek figürü özellikleri öncelendiğinden, kadınlar bu pozisyonlar için genellikle tercih edilmemektedir.
Avrupa Komisyonu raporlarına göre, kadın profesyonellerin iş ortamında temsil oranları yükselmiş olsa da, üst düzey pozisyonlardaki kadın oranı hala düşüktür【Derks, Van Laar ve Ellemers, 2016: 456】. 2017 yılı itibarıyla OECD ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranı %51 iken, Türkiye'de bu oran %33,6'dır【UNFPA, 2017】. Bu durum, çalışma hayatına katılım oranı düşük olan kadınların, yönetime katılma oranlarını ve iş ortamında karar verici konumunda olma ihtimalini azaltmaktadır.
Kraliçe Arı Sendromu
Kraliçe Arı Sendromu, başarılı kadın profesyonellerin, diğer kadın çalışanlardan bilerek ve isteyerek uzak durmaları ve iş hayatını onlar için daha zor hale getirmeleri durumudur. Bu sendromu yaşayan kadınlar, erkek egemen iş kültürüne uyum sağlar ve kadın çalışanları kendilerine eşit görmeyen erkek profesyoneller gibi davranırlar. Derks ve arkadaşları, Kraliçe Arı Sendromu'nu yaşayan kadınlarda görülen davranışları şöyle sıralamaktadır:
-
Kadınlara ait özelliklerden çok erkeklere ait özellikler sergilerler.
-
Hem fiziksel hem de psikolojik olarak diğer kadınlarla aralarına mesafe koyarlar.
-
Halihazırdaki cinsiyet hiyerarşisini kabullenir ve desteklerler.
Bu sendromu yaşayan kadınların, diğer kadın çalışanlara destek olmak yerine, onların kariyerlerini engellemeyi tercih ettikleri gözlemlenmiştir.【Derks vd., 2011】.
Çözüm Önerileri
Kraliçe Arı Sendromu'nu aşmak için adil bir çalışma ortamı yaratılması faydalı olacaktır. Sendromu yaşayan kadınların, kendilerini koruma altına almak amacıyla yaptıkları davranışları anlamak ve yapıcı geri bildirimlerle algılamalarını düzeltmek mümkündür. Mentörlük veya koçluk hizmetlerinden destek aldıklarında, algısal hatalarda düzelme olduğu ve daha mutlu ve verimli oldukları gözlemlenmiştir.
Kadınların iş hayatındaki varlıklarını ve başarılarını artırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunacaktır. Bu nedenle, kadınlara yönelik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
İdea Danışmanlık Koçluk Merkezi
Yaşam & Kariyer & Öğrenci
Koçluk Hizmetleri ve Eğitimleri