
ERTELEME
ERTELE - ME

Neden Erteliyoruz?
Gözümüzde büyütüyoruz. Film seyredeyim, biraz sosyal medyaya bakayım, arkadaşımı arayayım, şunuda halledeyim ondan sonra başlarım cümleleri ile başlayıp bunların sonu gelmediği için bir türlü yapacağımız işe başlayamayız ve ertesi güne kalır.
Severek yapmayacağımız ya da kapsamlı ve zorlayıcı olan işlerde de ertelemek ve bir türlü başlayamak çok sık rastlanılan durumdur.
Yine mükemmeliyetçilik illede en iyisi olsun, en güzeli olsun gibi düşünceler de ertelememize sebep olur.
Bazen de başarısız olma korkusu ertelememize sebep olur. Biz farkında olmadan hareket kabiliyetimizi azaltır. Aslında kendi kendimizi baltalarız.
Ardından da; başarısızlık korkusunun getirdiği gerçek başarısızlık karşımıza çıkar ve kendimizi yenilmiş hissederiz.
Bazen de biz kendi kendimizi olumsuz düşünceler sebebiyle durduruz.Hatta yolumuzu kaybederiz. Örnek verecek olursak; "Zaten ben bunu başaramam." "Bu çok zor." "Diğerleri boş ver bırak diyor." "Yarın bakarım şimdi canım hiç istemiyor." v.s.
Neler yapabiliriz? Nasıl kurtuluruz?
Bu soruya şu şekilde cevaplar verilebilir.
1. Adım: Öncelikle kendimize neden ertelediğimizi soralım ve cevapları bir kağıda yazalım. Ancak kendimize gerçekten dürüst olalım.
2.Adım: Sizi neler durduruyor onlarıda kağıda yazın.
3. Adım: Bu yazdıklarınız sizi durduran, işleri bırakmanıza neden olan, zihin hapisanenizin içinde olan ve sizi yöneten olumsuz düşüncelerdir.Bu olumsuz düşüncelere meydan okuyun ve sizi yönetmelerine izin vermeyin.
Bir işe başlamakta çok mu zorlanıyorsunuz?
Bunu için kullanabileceğiniz bazı teknikler var.
Örneğin:
1)Başlangıç ve bitiş zamanını programlayın.
2)Büyük bütünü küçük parçalara ayırın ve en kolay üç parçayı hızlaca bitirin. Arkası mutlaka gelecektir.
3)5.sn kuralını kullanın.
5 saniye kuralı nedir?
Bir işe başlamalısınız ama başlayamıyorsunuz! Derin bir nefes alıp 5''ten geriye sayın ve bitince hemen başlayın. Geri sayarken zihniniz diğer şeyleri düşünmeyi bırakacak ve başlayacalsınız.
Mutlaka Ajandanız olmalı!
Bir ajanda edinmenizi tavsiye ediyoruz. Ajandanızı mutlaka önceden doldurun. Yapılacak işlerinizi başlangıç ve bitiş tarihi veya saati olarak önceden yazın. Bu hem işlerinizin yetişmesine hem de başlamak için sizi motive edici olacaktır. Yapılacak işleri önceden not edin ve kendinize bunları bitirmek için söz verin. Her biten iş sizi bir sonraki iş için motive edecek ve böylece ertelemekten kurtulmuş olacaksınız. Bitirilmeyen ve yarım kalan işler Bluma Wulfovna Zeigarnik'e göre (Ünlü Rus Psikolog) zihinde takılı kalır ve buda kaygı ve endişeye sebep olur.
Kaygı ve endişe de hayatımızda hiç istemediğimiz durumlar olduğundan işlerimizi yarım bırakmayalım ve başarmanın verdiği hazzı tadalım.
Tülay CEYHAN
Profesyonel Yaşam & Kariyer & Öğrenci Koçluk Hizmetleri